Abd Doları : 2,17 Euro : 2,85
03 Eylül 2014 Çarşamba 00:16
Kategoriler
ODA SPREYİ
ZEYTİNYAĞI
SIZMA ZEYTİNYAĞI
RİVİEREA ZEYTİNYAĞI
ZEYTİN
SİYAH ZEYTİN
YEŞİL ZEYTİN
PEMBE ZEYTİN
KIRMA ZEYTİN
DOLGULU ZEYTİN
EZME-SALATA-REÇEL
EZME
SALATA
REÇEL
BAL
ÇAM BALI
ÇİÇEK BALI
KIR ÇİÇEĞİ BALI
ÇAY
SABUN
KOLONYA
Haberler
zeytin çiçeği kolonyamız satışa sunulmuştur zeytin çiçeği kolonyamız satışa sunulmuştur
YENİ MAHSÜL SELE ZEYTİNİMİZ ÇIKTI YENİ MAHSÜL SELE ZEYTİNİMİZ ÇIKTI
Zeytin Ağacı Zeytin Ağacı
Vakıflar Zeytinyağı Vakıflar Zeytinyağı
Zeytinyağının Faydaları Zeytinyağının Faydaları
Saf Zeytinyağının Özellikleri Saf Zeytinyağının Özellikleri
Zeytinyaprağı Çayı Zeytinyaprağı Çayı
Bunları Biliyor muydunuz? Bunları Biliyor muydunuz?
Çok Değerli Bilgiler Çok Değerli Bilgiler
Zeytinyağlı Yemekler Zeytinyağlı Yemekler
Anket
Kredi Kartı ile Alışveriş İmkanı Sağlayan Yeni Kurumsal Web Sitemizi Nasıl Buldunuz
Çok İyi
İyi
Kötü
Vakıflar
Zeytinyaprağı Çayı
24 Mayıs 2011 Salı 21:16

Zeytin yaprağı, doğal bitkisel antibiyotik ve antioksidan olması nedeniyle hastalıklardan
korunma ve hastalıkların tedavisinde etkin rol oynayabilir. Zeytin yaprağında bulunan
“oleuropein” ve “eleonik” asit aktif bileşiklerinin antimikrobiyal ajan olarak görev yaptığı bilimsel araştırmalarca kaydedilmiştir. Bu maddelere bağlı olarak zeytin yaprağı çayı, ile vücuda giren mikropları, vücudun doğal bağışıklık sistemi tepki gösterinceye dek yavaşlatır

Zeytin yaprağı, etkileri sarımsak ve soğana da benzeyen doğal bir antibiyotik ve antioksidan-dır.

Düzenli olarak hastalıklardan korunma amaçlı tüketilebileceği gibi doğrudan hastalıkların tedavisinde de kullanılabilir.

Zeytin ağacının tamamında bulunan ve acı-buruk bir tadı olan oleuropein, zeytinin işlenmesi sırasında uzaklaştırılır. Oysa ki zeytin ağacının hastalık ve zararlılara karşı direncini sağlayan en önemli savaşçının oleuropein olduğu düşünülmektedir. Oleuropein` in içeriğinde bulu-nan "elenolik asit" ve oleuropein türevi olan “kalsiyum elenolat” çok çeşitli mikroorganizma gruplarını uzak tutma özelliğine sahiptir.

Bugün çok az insan, zeytin yaprağının çok faydalı kullanımı kolay tıbbi bir bitki olduğunu bilir. Zeytin yaprağı kullanımı daha çok Akdeniz ülkeleri insanları tarafından kullanılmakla beraber son yıllarda birçok ülke tarafından da bitkisel ilaç olarak kullanılması bu konudaki araştırmalara hız vermiştir.
ZEYTİN YAPRAĞI ÇAYININ YARARLI ETKİLERİ
ANTİMİKROBİYAL ETKİ
Zeytin yaprağı çay olarak tüketildiğinde vücuda alınan oleuropein iki enzim tarafından elenolik aside dönüştürülür. Elenolik asit daha öncede belirttiğimiz gibi yüksek antimikrobiyal etkiye sahiptir. Bakterilerin hücre duvarını etkiler ve böylece doğal yolla bağı-şıklık sistemi güçlenmiş olur. Böylece birçok antibiyotiğe direnç kazanan mikro organizma ve dolayısıyla bunların neden olduğu birçok hastalık doğal yollarla ortadan kaldırılmış olmaktadır.
ANTİOKSİDAN ETKİ
Soluduğumuz havadaki oksijen, vücut içinde serbest radikaller adı verilen ve toksik (zehirli) etki gösteren bazı maddelerin oluşmasına neden olur. Demirin paslanması ve balığın sudan çıktıktan sonra ölmesi, oksijenin zararlı etkilerine örnektir. Antioksidanlar, vücudumuzda kimyasal reaksiyonlar sonucu oluşan veya dışardan sigara, alkol, kirli hava v.s. ile alınan zararlı maddelerin (serbest radikallerin) nötralize edilmesini sağlar.
Antioksidanların yardımı ile hastalıkların oluşumu önlenebilir, hormonal denge korunabilir, yaşlanma süreci geciktirilebilir. Zeytin yaprağı ekstraktı yüksek antioksidan aktiviteye sahiptir. Bu etki oleuropein bileşiğiyle beraber tabloda verilen diğer fenolik bileşiklerin sinerjik etkileri sonucu meydana gelir. Vitamin C ve E nin gösterdiği antioksidan aktivitenin yaklaşık 2,5 katı kadar daha yüksek bir antioksidant aktiviteye sahiptir.
KORONER DAMARLAR ÜZERİNE ETKİSİ
İn-vivo şartlarda yapılan birçok çalışma oleuropein` in vasodilator (damar genişletici) etki yaptığını, tansiyonu düşürdüğünü ve anti-aritmik özellik gösterdiğini ortaya koymuştur. Aynı zamanda LDL kolesterol seviyesinde düşmeye neden olduğu sonucuna varılmıştır. Kalp rahatsızlıklarında zeytin yaprağı çayı ile iyi sonuçlar elde edilmektedir. Laboratuar ve klinik çalışmaların sonucu olarak, zeytin yaprağı çayı kalp yetmezlikleri, damar tıkanıklıkları üzerinde de etkili bulunmuştur.
HYPOGLİSEMİK ETKİSİ ( KAN ŞEKERİ SEVİYESİNİ DÜZENLEME )
Yine yapılan in-vivo (canlı vücudunda) çalışmalarda, zeytin yaprağının etken maddesi oleuropein, hipoglisemik etki göstermiş ve yüksek kan şekeri seviyesinde düşme gözlenmiştir.
ZEYTİN YAPRAĞI
Zeytin ağacı (Olea europaea) Oleaceae familyasına ait herdem yeşil bir bitkidir. Zeytin yaprakları binlerce yıl önce insanlar tarafından hastalıkların tedavisinde çare olarak kullanılmıştır. Son yıllarda dünyada, doğal organik bitkiler üzerindeki araştırmalar gittikçe önem kazanmaktadır.  Özellikle Amerikan Kanser Araştırma Enstitüsü zeytin yaprağının 21. yüzyılın en önemli doğala antimikrobiyal, antiviral bir etkiye sahip çok önemli bir bitki olduğunu belirtmiştir.Bu konuda 69 kitap, 1800 den fazla makale, dergi ve çeşitli yayınlar yapılmıştır.

Zeytin ağaçları dünyadaki en dayanıklı ağaçlardandır. Uzun  süreli yaşamlarını büyük ölçüde kendilerine hastalık ve zararlı-lara karşı direnç kazandıran "oleuropein" adlı bir madde üretmelerine borçludurlar.
40 yılı aşkın bir süredir kullandığımız antibiyotiklere karşı artık çoğu mikroorganizma direnç kazanmıştır. Geçmiş zamanlarda antibiyotiklerle tedavi edilebilen bir çok hastalık, artık tedavi edilemez hale gelmiştir. Bakterilerin ve virüslerin bu ilaçlara daha dirençli hala gelmeleri antibiyotiklerin aşırı doz alımı ya da yanlış kullanılmasının bir sonucudur. İşte zeytin yapraklarında bulunan “oleuropein” maddesi ve hidrolizleri, antibiyotiklere direnç kazanmış mikroorganizmalar üzerinde etkili ve çok değerli bir bileşendir.
Bugüne kadar zeytin yaprağında 100`e yakın madde elde edilmiştir.(Bkz Tablo 1) Yaprakta bulunan bu maddeler zeytin çeşidini uygulanan kültürel tedbirlere, yetiştiği bölgeye ve hasat zamanına göre farklılıklar gösterir.Yaprakta bulunan fenolik ve flavonait
bileşikler vücudun bağışıklık sistemini güçlendirip hastalıklara karşı dirençli olmasını sağlar.Yaprakta 60-90mg/gr oranında oleuropein bileşiği bulunmaktadır.
Tablo 1. Zeytin Yaprağında Bulunan Bileşikler
1) D- ACETOXPINORESINOL
2) D-1-ACETOXPINORESINOL-4¹ BETA -D-GLUCOSIDE
3) D-1-ACETOXPINORESINOL-4¹¹-O-METHYL-ETHER
4) AESCULETIN
5) AESCULIN
6) BETA-AMYRIN
7) APIGENIN
8) APIGENIN-7-GLUCOSIDE
9) APIGENIN-7-DI-O-XYLOSIDE
10) ARABINOSE
11) ARACHIDIC-ACID
12) ASH
13) BORON
14) CAFFEIC-ACID
15) 1-CAFFEYL-GLUCOSE
16) CALCIUM
17) CARBOHYDRATES
18) BETA-CAROTENE
19) CATECHIN
20) CATECHOL-MELANIN
21) CHOLINE
22) CHRYSOERIOL-7-O- GLUCOSIDE
23) CINCHONIDINE
24) CINCHONINE
25) P-COUMARIC-ACID
26) CRATAEGOLIC-ACID
27) CYANIDIN-3-GLUCOSIDE
28) CYANIDIN-3- MONOGLUCOSIDE
29) CYANIDIN-3-RHAMNOSYL- GLUCOSYL-GLUCOSIDE
30) CYANIDIN-3-RUTINOSIDE
31) (+)-CYCLO-OLIVIL
32) DEMETHYLOEURPEIN
33) DIHYDROCINCHONINE
34) 3,4 -DIHYDROXYPHENYL-ETHANOL-4-DIGLUCOSIDE
35) 3,4 -DIHYDROXYPHENYL-ETHANOL-4- MONOGLUCOSIDE
36) 3,4 -DIHYDROXYPHENYL-ETHANOL
37) DIHYDROXYPHENYL-PROPANE
38) DIOSMETIN
39) ELENOLIDE
40) ERYTHRODIOL
41) ESCULETIN
42) ESCULIN
43) ESTRONE
44) FAT
45) FIBER
46) FRUCTOSE
47) GALACTOSE
48) GALACTURONIC-ACID
49) GLUCOSE
50) D-1-HYDRXYPINO-RESINOL
51) HYDROXYTYROSOL
52) IRON
53) KAEMPFEROL
54) KILOCALORIES
55) LIGUSTROLIDE
56) LINOLEIC-ACID
57) LUTEOLIN
58) LUTEOLIN-4-O-GLUCOSIDE
59) LUTEOLIN-5-O-GLUCOSIDE
60) LUTEOLIN-7-O-GLUCOSIDE
61) LUTEOLIN TETRAGLUCOSIDE
62) MANNITOL
63) MASLINIC-ACID
64) METHYL-DELTA-MASLINATE
65) MYRISTIC-ACID
66) OLEANOLIC-ACID
67) OLEIC-ACID
68) D-1-HYDROXYPINO-RESINOL-4¹¹-O-METHYL- ETHER
69) OLEOSIDE
70) OLEOSIDE-7-METHYL-ESTER
71) OLEUROPEIC-ACID
72) OLEUROPEIN
73) L-OLIVIL
74) OLIVIN
75) OLIVIN-41-DIGLUCOSIDE
76) PAEONIDIN-3-GLUCOSIDE
77) PAEONIDIN-3-RHAMNOSYLGLUCOSYL-GLUCOSIDE
78) PALMITIC-ACID
79) PECTIN
80) PHOSPHORUS
81) POTASSIUM
82) PROTEIN
83) PROTOCATECHULIC-ACID
84) QUERCETIN
85) QUERCETIN-3-O-RHAMNOSIDE
86) QUERCETIN-3-RUTINOSIDE
87) QUINONE
88) RHAMNOSE
89) RUTIN
90) BETA-SITOSTEROL-GLUCOSIDE
91) SODIUM
92) SQUALENE
93) STEARIC-ACID
94) TANNINS
95) ALPHA-TOCOPHEROL
96) GAMMA-TOCOPHEROL
97) TYROSOL
98) UVAOL
99) VERBASCOSIDE
100) VANILLIN
101) WATER
Oleuropein yaprağın en etken fenolik bileşiğidir. Bu bileşik aynı zamanda terapötik etkiye sahip sekoiridoit bir glikozitdir. Zeytin yaprağı çay ya da ekstrakt formunda alındığında oleuropein insan vücudunda bulunan iki enzim tarafından (esteraz ve beta glukozidaz) elenoik aside dönüştürülür.Bu bileşik güçlü bir antibakteriyal etkiye sahiptir, özellikle patojen bakteriler üzerinde öldürücü bir etki yapar.
 
ZEYTİN YAPRAĞININ ETKİLİ OLDUĞU DİĞER RAHATSIZLIKLAR VE MİKROORGANİZMALAR
Kan Şekeri Seviyesini Düzenleme
LDL Kollestrol Seviyesini Düzenleme
Antioksidan Etki
Bronşit
Soğuk Algınlığı
Kulak Enfeksiyonları
Fibromalarya
Fungal (Mantar) Enfeksiyonları
Herpes Virüsü
Salmonella sp.
Kandidiyasis
Dizanteri
Streptococcus sp.
Kandidiyasis
Dizanteri
Streptococcus sp.
Hepatit A,B,C
Zatürre
Cilt Rahatsızlıkları
Zona
Romatizmal Hastalıklar
 
ZEYTİN YAPRAĞI ÇAYI KULLANIM ÖNERİSİ
Bir çay kaşığı kuru yaprak, bir bardak sıcak suya konur ve 2-3 dakika demlenmeye bırakılır.. Süzülür ve böylece zeytin yaprağı çayı hazırlanmış olur. Günde 2-3 bardak önerilen dozdur.
KAYNAKLAR
1. Moreno, J. A., J. Lopez-Miranda, et al. (2003). "[Effect of phenolic compounds of virgin olive oil on LDL oxidation resistance]." Med Clin (Barc) 120(4): 128-31.

2. Bisignano, G., A. Tomaino, R. Lo Cascio, G. Crisafi, N. Uccella and A. Saija (1999). "On the in-vitro antimicrobial activity of oleuropein and hydroxytyrosol." J Pharm Pharmacol 51(8): 971-4.

3. Caruso, D., B. Berra, F. Giavarini, N. Cortesi, E. Fedeli and G. Galli (1999). "Effect of virgin olive oil phenolic compounds on in vitro oxidation of human low density lipoproteins." Nutr Metab Cardiovasc Dis 9(3): 102-7.

4. Coni, E., R. Di Benedetto, M. Di Pasquale, R. Masella, D. Modesti, R. Mattei and E. A. Carlini (2000). "Protective effect of oleuropein, an olive oil biophenol, on low density lipoprotein oxidizability in rabbits." Lipids 35(1): 45-54.

5. de la Puerta, R., E. Martinez-Dominguez and V. Ruiz-Gutierrez (2000). "Effect of minor components of virgin olive oil on topical antiinflammatory assays [In Process Citation]." Z Naturforsch [C] 55(9-10): 814-9.

6. Esti, M., L. Cinquanta and E. La Notte (1998). "Phenolic Compounds in Different Olive Varieties." J Agric Food Chem 46(1): 32-35.

7. Gonzalez, M., A. Zarzuelo, M. J. Gamez, M. P. Utrilla, J. Jimenez and I. Osuna (1992). "Hypoglycemic activity of olive leaf." Planta Med 58(6): 513-5.

8. Onderoglu, S., S. Sozer, K. M. Erbil, R. Ortac and F. Lermioglu (1999). "The evaluation of long-term effects of cinnamon bark and olive leaf on toxicity induced by streptozotocin administration to rats." J Pharm Pharmacol 51(11): 1305-12.

9. Perri, E., A. Raffaelli and G. Sindona (1999). "Quantitation of oleuropein in virgin olive oil by ionspray mass spectrometry-selected reaction monitoring." J Agric Food Chem 47(10): 4156-60.

10. Petroni, A., M. Blasevich, M. Salami, N. Papini, G. F. Montedoro and C. Galli (1995). "Inhibition of platelet aggregation and eicosanoid production by phenolic components of olive oil." Thromb Res 78(2): 151-60.

11. Servili, M., M. Baldioli, R. Selvaggini, A. Macchioni and G. Montedoro (1999). "Phenolic compounds of olive fruit: one- and two-dimensional nuclear magnetic resonance characterization of Nuzhenide and its distribution in the constitutive parts of fruit." J Agric Food Chem 47(1): 12-8.

12. Visioli, F., G. Bellomo and C. Galli (1998). "Free radical-scavenging properties of olive oil polyphenols." Biochem Biophys Res Commun 247(1): 60-4.

13. Visioli, F., S. Bellosta and C. Galli (1998). "Oleuropein, the bitter principle of olives, enhances nitric oxide production by mouse macrophages." Life Sci 62(6): 541-6.

14. Visioli, F. and C. Galli (1994). "Oleuropein protects low density lipoprotein from oxidation." Life Sci 55(24): 1965-71.

15. Visioli, F. and C. Galli (2001). "Antiatherogenic Components of Olive Oil." Curr Atheroscler Rep 3(1): 64-67.

16. Zarzuelo, A., J. Duarte, J. Jimenez, M. Gonzalez and M. P. Utrilla (1991). "Vasodilator effect of olive leaf." Planta Med 57(5): 417-9.
Bu haber 25566 kez okundu.
Üye Girişi
Email :
Şifre :
   
Üye Ol | Şifremi Unuttum
Alışveriş Sepetim
Sepetiniz boş..
Son Gezilen Ürünler
Henüz Gezdiğiniz Ürün Bulunmuyor
Kısayol Bilgisi
Sayfalar
Banka Hesaplarımız
Satış Sözleşmesi
İade ve Garanti Koşulları
Güvenlik
İletişim Bilgileri
Müşteri Hizmetleri
Banka Hesap Numaralarımız
Hakkımızda
Gizlilik İlkesi
Tüketici Hakları
Sıkça Sorulanlar
Kargo Ücretleri
150 TL Üstü Kargo Bizden
HTTPS Ayarları
Verdiğimiz Hizmetler
İhale İlanları
Kamu Hizmet Standartları
Gıda Analizleri
Zeytinyağı Nedir
Vakıflar & Satış Şubeleri